TÜRKÇE KONGRESİ HEYETİ KARAMAN'A DÖNDÜ

Karaman Belediyesi tarafından düzenlenen 739. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma etkinlikleri kapsamında Bosna Hersek'e giden karaman heyeti yurda döndü.

BELEDİYE 27.05.2016, 17:22 27.05.2016, 18:16 Ferhat KOÇ

Karaman Belediyesi 739'uncusu düzenlenen Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma etkinlikleri kapsamında anlamlı ve etkili bir programa imza attı. 24 - 26 Mayıs tarihleri arasında Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Saraybosna Üniversitesi'nde Türkçe Kongresi yapıldı. Kongre için Karaman'dan yaklaşık 40 kişilik bir ekip Saray Bosna'ya gitti.

Karaman Belediyesi'nin organizasyonunda ve Prof. Dr. Mehmet Karataş koordinatörlüğünde gerçekleşen kongrede bir konuşma yapan Karaman Belediye Başkan Yardımcısı H. Osman Ünüvar şunları kaydetti; "  739. Türk Dil Bayramı kutlamalarımız kapsamında Evlad-ı Fatihan Saraybosna'da Türkçe Kongresini yapıyor olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu konuda bizlere kapılarını açan Uluslarası Saray Bosna Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sayın Yücel Uğurlu'ya çok teşekkür ediyoruz. Bu kongrenin düzenlenmesi noktasında bize büyük katkı sağlayan Prof. Dr. Mehmet Karataş'a, öğretim görevlilerine, bütün meclis üyelerimize ve emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyorum.

Değerli katılımcılar, bu program Karaman Belediye Başkanımız Sayın Ertuğrul Çalışkan'ın talimatları ile yapılmaktadır. Başkanımız yoğun programlarından dolayı bu programımıza maalesef katılamadı.  Belediye meclis üyelerimizle birlikte, başkanımızı ve belediyemizi burada temsil ediyoruz. Ayrıca burada Karaman'ımızın yerel ve ulusal medya temsilcisi basın mensupları da aramızdalar. Bu kalabalık heyetimizle Karaman halkının sizlere sevgi ve selamlarını sunuyoruz.

Neden Dil Bayramı? Neden Karaman Dil Bayramı'nı kutluyor sorusunun cevabı şudur; 1200'lü yıllarda Anadolu'da Türkçemiz, Arapça ve Farsça Dillerinin baskısı altına girmeye yüz tutmuşken Türk Dilini korumak ve muhafaza etmek amacıyla, 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı fermanla 'Hiç kimse bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türk Dili'nden başka dil kullanmaya' demiştir. Bu bağlamda 1960 yılından bu yana her yıl 13 Mayıs tarihinde Türk Dil Bayramı'nı kutluyoruz.

 

739. Türk Dil Bayramı Tarihi Bir Öneme Sahiptir

 

1960 yılından bu yana Dil Bayramları ile ilgili ulusal ve uluslararası etkinlikler yapıldı. Ülkemizin çeşitli illerini de kapsayan çeşitli etkinlikler yaptık. Farklı ülke ve topluluklardan misafirleri Karaman'da ağırladık. Ama ilk defa bu yıl Dil Bayramı kutlamalarımız kapsamında, Almanya'nın Başkenti Berlin’de başlayan süreci, Saraybosna'da gerçekleştirdiğimiz Türkçe Kongresi ile tamamlıyoruz. Türkçemizi anlatma ve Karamanımızı tanıtma noktasında, bu yıl 739'uncusu düzenlenen Dil Bayramı etkinliklerimiz tarihi bir öneme sahiptir.

Saraybosna'da düzenlediğimiz bu anlamlı programın yapılması talimatını veren ve destek olan Belediye Başkanımız Sayın Ertuğrul Çalışkan'a, belediye meclis üyelerimize, değerli öğretim görevlilerimize, basın mensuplarımıza Saraybosna Üniversitesi'ne ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Kongre sonrasında Karaman heyeti Bosna Hersek'in tarihi sosyal ve kültürel alanlarını kapsayan ve 2 gün süren çeşitli gezi programları sonrasında bugün yurda döndü.

 

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü