Purtin'in Temsilcisi Dinledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İSEDAK) toplantısının açılışında konuştu.

TÜRKİYE'DEN 25.11.2015, 12:29 25.11.2015, 12:50 Ferhat KOÇ
Purtin'in Temsilcisi Dinledi

Konuşması sırasında Türk jetlerinin düşürdüğü Rus uçağı ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiç kimse bizden sınır güvenliğimiz ihlal edilmesine sessiz kalmamızı beklemesin."dedi.
Başkanı Putin'in özel temsilcisi Büyükelçi Konstantin Shuvalov Erdoğan'ın konuşması sırasında salonda yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı'nın açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

- İslam coğrafyası bir ilim, irfan ve medeniyet coğrafyasından zulüm coğrafyasına dönüşüyorsa arkadaşlık ahlakı ve hukukunun ihlalidir, yok sayılmasıdır. Peygamber Efendimiz kardeşlik hukukun ihlal edildiği ortamı ateş çukuru bir kuyunun kıyısında beklemeye benzetmiştir. Merhamet ve adaletten yoksun bir kalkınma ve gelişmenin bizi götüreceği yer esenlik değil sorunlar yumağıdır.

- Maalesef, televizyon ekranlarına yansıyan açlık, kıtlık ve sefalet görüntülerini önemli bir kısmı teşkilat üyesi ülkelerde vuku buluyor. Mesela, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde her bin çocuktan 54'ü daha 5 yaşına varmadan hayata gözlerini yumuyor.

 BİR MÜCADELEDEN GEÇİYORUZ

- Müslümanlar olarak bekaa mücadelesi verdiğimiz ağır bir mücadeleden geçiyoruz. Suriye'de savaş 5. yılına girmek üzere. Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Şu anada kadar 380 bin Suriyeli masum, devlet terörü yüzünden katledildi.

- İslamı kendi kirli emelleri için kullanan bir avuç cinayet şebekesi hen gün masum insanları katlediyor. Adına DAEŞ, EL KAİDE denilen karanlık yapılar İslam dünyasının başkaları tarafından tanzimine taşeronluk yapıyorlar.

 "Maalesef, televizyon ekranlarına yansıyan  açlık, kıtlık ve sefalet görüntülerini önemli bir kısmı teşkilat üyesi ülkelerde  vuku buluyor. Mesela, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde her bin çocuktan  54'ü daha 5 yaşına varmadan hayata gözlerini yumuyor."

"Barış dini İslam'ı kendi kirli emelleri için  araç olarak kullanan bir avuç cinayet şebekesi, her gün masum insanları, en başta  da Müslümanları katlediyor. Adına DAEŞ, El-Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab denilen bu  karanlık yapılar, İslam dünyasının başkaları tarafından tanzimine figüranlık  yapıyor. Dikkat edin, bu terör örgütlerinin en öncelikli hedefi kendileriyle aynı  görüşü paylaşmayan diğer Müslümanlardır."

"Sadece hayatta kalma, yaşama tutunma yani var  olma mücadelesi veren milyonlarca Suriyeli ve Iraklının yüzlerine kapanan kapılar  sorunu derinleştirecektir. Güvenlik ve huzurun yolu, mültecilere tekme atmaktan,  içi insanlarla dolu botları şişlemek suretiyle batırmaktan, çığlıklarına kulak  tıkamaktan değil, onları kucaklamaktan, onlara sahip çıkmaktan geçiyor. Dikenli  tel örgülerin, yüksek duvarların arkasına saklanarak, sorundan uzak  kalınamayacağını artık herkesin görmesi gerekiyor. Aynı şekilde İslamafobik,  yabancı düşmanı ve ırkçı tepkilerin sorunu daha derinleştirdiğini kabul  etmeliyiz."

DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sabah saatlerine milliyeti belirsiz iki uçak Hatay civarında sınır ihlali yapmaları çerçevesinde beş dakikada on kez uyarılmıştır bir tanesi geri döndü diğeri ihlali yapmakta ısrar etti.

Düşen uçağın Rusya'ya ait olduğu sonra anlaşılmıştır. BM ve NATO'ya gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Orada DAİŞ'e karşı oldukları söyleniyor.  O bölgede DAİŞ terör örgütü yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. "Çok uzun süredir böyle bir hadisenin  yaşanmaması için büyük çaba harcıyor, ilgili tüm ülkeler nezdinde gerekli  uyarılarımızı yapıyoruz. Nitekim çeşitli tarihlerde ve çeşitli kanallarla  komşumuza da bu konudaki hassasiyetimiz iletilmiştir. Düne kadar böyle bir olayın  vuku bulmamasının sebebi Türkiye'nin, sabrını zorlayarak ortaya koyduğu  soğukkanlı, iyi niyetli tavırdır. Türkiye, gerilimin, krizin ve husumetin safında  değildir. Her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır.  Bundan sonra biz bu tavrımızı koruyacağız. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin  sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına, hak ve  hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmamızı beklememelidir."

"Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz. Bir haftadır, Lazkiye kuzeyinde Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede sınırlarımıza doğru göç başlamıştır. Biz, bu bombalardan kaçan, oradaki soydaşlarımızı, oralardaki akrabalarımızı, bir taraftan Hatay ve o bölgedeki kamplara almaya başladık. Bir diğer taraftan Suriye tarafındaki kamplarda barındırmaya ve Kızılayımızla onlara her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. Bir diğer tarafta da tabi aileler, bakıyorsunuz eşleri, beyleri hepsi, bu topraklarının korunması mücadelesini sürdürüyor."

Rejimin (Esed rejimi) bölgede yaşayan kardeşlerimize yönelik saldırıları karşısında sınırın her iki yanında da insani yardım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize yönelik yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakta kararlıyız. Suriye halkının huzuru ve güveni için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz."

PUTİN'İN TEMSİLCİSİ DE ERDOĞAN'I DİNLEDİ

İSEDAK'ta Rusya Federasyonu da gözlemci üye olarak bulunuyor. Rusya'yı temsilen Moskova'dan gelen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in özel temsilcisi Büyükelçi Konstantin Shuvalov Erdoğan'ın konuşması sırasında salonda yer aldı.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü