EKONOMİ

Başkan Ankaralı Uyardı

Karaman Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Ankaralı, “ Küçük ihmallerden büyük sonuçlar çıkabilir.“

Karaman Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Ankaralı, Basına verdiği demeçte şunları söyledi. “ Küçük ihmallerden büyük sonuçlar çıkabilir. “

“Son yıllarda E-defter, E-fatura, E-beyan, gibi dijital teknoloji sistemleri Muhasebecilerin ve Mükelleflerin işleri kolaylaştırmadığı gibi daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi.”

Eskiden mükellefler satın aldıkları fatura asıllarını alarak muhasebecilerine ay sonunda dosya halinde teslim ederlerdi. Şimdilerde ise aldıkları faturaların fotoğrafını çekerek Muhasebecilerine WhatsApp tan göndermektedir. Fotoğraf çekmek suretiyle gönderilen faturalar vergi incelemelerinde geçerli belge olarak kabul edilmemekte ve cezalı tarhiyatlar uygulanmaktadır.

Başkan Ankaralı Kanuni Düzenlemeler Ve Danıştay Kararları'nında Mükellef Aleyhine Olduğunu Söyledi.

Mükelleflerce tutulması gereken defter ve belgeler, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 256. maddesi uyarınca yetkili makamın ya da memurun istemi üzerine ibraz edilmek zorundadır. Bu yükümlülüğe uyulmamasının yaptırımı mükerrer 355. maddede özel usulsüzlük cezası olarak belirlenmiştir.

Bu kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin hepsi veya bir kısmı tutulmamış veya tasdik ettirilmemiş olursa veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz edilmezse,” mükellef hakkında re’sen tarh yoluna gidileceği belirtilmiştir.

Anılan maddeye dikkatle bakıldığında yalnızca defterlerin ibraz edilmemesi hali re’sen tarh nedeni olarak belirlenmiş ancak belgelerin ibraz edilmemesi bu bent uyarınca re’sen tarh nedeni olarak sayılmamıştır. Mükellefin yalnızca belgelerini ibraz etmemesi bu maddenin 1. fıkrasının 4. bendi uyarınca re’sen tarh nedeni olabilecektir.

Danıştay 4. Dairesi bir kararında, “Vergi İncelemesinde defter belge ve FATURA ASILLARININ daireye getirilmesi istenilen defterlerin ibraz olunmamasının re’sen takdir sebebi olmadığı,” şeklinde karar vermiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 34. maddesinde, Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir” düzenlemesine yer verilmiştir.

Danıştay 9. Dairesi bir kararında, ibraz edilecek defter belge ve FATURA ASILLARI nın ibraz edilmemesi durumunda söz konusu belgelerin gerçekten alış yaptığı emtialara ait faturaların olup olup olmadığı tespit edilemediği için cezalı tarhiyata başvurulmasında hukuka aykırılık olmadığı ” şeklinde karar verilmiştir.

Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunun 13.12.2017 tarih ve E:2017/627,K:2017/623 sayılı kararında da aynı yönde karar verilmiştir.

Yukarıda belirtilen yargı kararlarının aksine, defter ve belgelerin vergi müfettişine ibraz edilmesi gerektiği, Mahkemece inceleme yaptırılmasının mümkün olmadığı yönünde verilmiş yargı kararları da mevcuttur.

Danıştay 4. Dairesi bir kararında, Gerçek mahiyetiyle uyumlu olduklarının idari yargı yerince saptanmasına imkan bulunmayan, aksine yetkili inceleme elemanına ibraz edilmedikleri için kanıt olma değerini yitiren defter ve belgelere dayanılarak davacı lehine karar verilmesine olanak bulunmamaktadır.” şeklinde karar verilmiştir.

Defter ve belgelerin, vergi denetim elemanlarınca istenilmesi halinde, inceleme satışlar, alışlar, defter kayıt ve düzeni vs. hususlar yönünden yapılmaktadır.

Vergi denetim elemanı tarafından, vergi incelemesi için usulüne uygun olarak istenilen defter ve belgelerin ibraz edilmemesi hali, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi uyarınca “gizleme” olarak değerlendirilmekte bu nedenle 344. madde uyarınca 3 kat vergi ziyaı cezası kesilmesi önerilmekte ve genel olarak da cezalı tarhiyatlar, 3 kat vergi ziyaı cezalı olarak yapılmaktadır.

Başkan Ankaralı; Sonuç Olarak Mükelleflerin Cezalı Tarhiyatla Karşı Karşıya Kalmaması İçin Uyarılarını Sıraladı.

Defter belge ve fatura asıllarının mücbir sebep olmadan ibraz edilmemesinden Yargı mercilerinin mükellef aleyhine karar verdikleri görülmektedir.

Sanal Ortamlarda Muhasebecilere ulaştırılan Faturalarlar Vergi incelemelerinde geçerli vesika olarak kabul edilmediğinden, Mükelleflerin ALIŞ VE SATIŞLARA ilişkin fatura asıllarını temin ederek düzenli bir şekilde dosyalayarak Muhasebecilerine ulaştırmaları halinde korkulu rüya görmeyeceklerdir. dedi.