Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından "Çanakkale Muharebeleri ve İstiklal Marşımız" konulu panel düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mercan, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Uca konuşmacı olarak katıldı.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen panel, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

“İstiklal Marşı; ifade ettiği mana, taşıdığı değerler bakımından Türk şiirinin yüz akı metnidir”

Prof. Dr. Uysal, “Mehmet Akif’in hayatından, eserlerinden kendi hayatımıza devrişebileceğimiz birçok nokta var. Mehmet Akif’in ilk hocası babası Tahir Efendi’dir. Akif, kendisi için çok şey ifade eden bu özel durumu “Ne biliyorsam kendisinden öğrendim.“ sözüyle ifade eder. Mehmet Akif, hafızdır ve okuma arzusuyla dopdoludur. İddialıdır ve devam ettiği tüm okullarda birinci olmuştur. Hoca ve vaizdir. Bir taraftan İstanbul’un çeşitli okullarında hocalık yaparken diğer taraftan camii kürsülerinde vaazlar verir; halka iyiyi, doğruyu anlatır. Maarif, Akif’in esas davasıdır ve eğitimin ailede başlaması gerektiğini her fırsatta dile getirir.” dedi.

Türk Ellerinden Türk Diline Projesi tamamlandı Türk Ellerinden Türk Diline Projesi tamamlandı

Prof. Dr. Uysal, “İstiklal Marşı; ifade ettiği mana, taşıdığı değerler ve bunların dile getiriliş şekli bakımından Türk şiirinin yüz akı metnidir.” diyerek şunları söyledi: “Milli şairin dilinden dökülen her sözcük önemlidir. Ancak dikkatler metin üzerinde toplandığı zaman bir takım kelimelerin ve mısraların mana yükünü taşıdığı görülür. Bunlar; hak, iman, cesaret, hürriyet, vatan ve gayret kelimeleridir. Her biri çok şey anlatan bu sözcükler, Akif’in hayatına ve sanatına yön veren ilkelerdir.”

”Çanakkale ruhu, bir gün değil her gün canlı tutulmalıdır”

Prof. Dr. Alaattin Uca ise “Çanakkale Ruhu ve Çanakkale Muharebeleri” hakkında önemli bilgiler aktardı. Prof. Dr. Uca, “Çanakkale Savaşları, yalnızca askeri bir çatışmanın ötesinde bir milletin bağımsızlık ve varoluş mücadelesini simgeleyen, kahramanlık ve fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu kahramanlık ve fedakârlık milletimizin manevi mirası olarak kuşaktan kuşağa yayılmış ve günümüzde ‘Çanakkale ruhu’ olarak anlamlandırılmış ve ete kemiğe bürünmüştür. ‘Çanakkale ruhu’ sadece savaşlarda bir araya gelmek değil aynı zamanda sanatta, bilimde, teknolojide

hamleler yapmak ve birlikte hareket etmektir. Çanakkale ruhu, bir gün değil, her gün canlı tutulmalıdır. Çanakkale ruhuyla milletimizin, devletimizin ve vatanımızın ebediyen payidar olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Panelde son olarak söz alan Prof. Dr. Mehmet Mercan, “Çanakkale Muharebeleri ve Tarihte Çanakkale Muharebeleri Hakkında Bilinen Doğru ve Yanlışlar” hakkında konuştu.

Prof. Dr. Mercan, Çanakkale Zaferi sırasında askerlere dağıtılan yemekler listesinin görsellerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca şehit asker sayılarını ve komutan isimlerini aktararak, tüm şehitlere ve gazilere Allah’tan rahmet diledi.