2022 Ağustos ayı PPK toplantısı Şahap Kavcıoğlu Başkanlığında gerçekleşti. Yurt içinde bugün tüm gözler Merkez Bankası faiz kararındaydı.
Faiz kararı sonrası Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz karar metnini de yayımladı. İşte para piyasalarına yön verecek Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili tüm detaylar...
Merkez Bankası yılın 8. faiz kararında faiz indirimine gitti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13 düzeyine çekti.
2022 Yılının İlk Faiz İndirimi Geldi
TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 7 toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı. Böylece Merkez Bankası yaptığı 100 baz puan faiz indirimi ile 2022 yılının ilk faiz indirimini gerçekleştirmiş oldu.
Merkez Bankası Enflasyon Beklentileri De Netleşti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 79,60 arttığını açıkladı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu tüketici fiyatları beklentisi yüzde 70,60, 12 ay sonrası tüketici fiyatları beklentisi yüzde 41,99 seviyesinde oluştu. TCMB'nin enflasyon beklentisi 2022 yıl sonu için yüzde 60,4, 2023 yıl sonu için yüzde 19,2 seviyesinde bulunuyor.
Merkez Bankası topkantısı sonrası faiz karar metninde şu ifadeler yer aldı: "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14'den yüzde 13'e indirilmesine karar vermiştir.
Merkez Bankası İkinci Kez 'Resesyon' A Dikkat Çekti
Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır.
"Küresel Enflasyondaki Yükseliş Beklenenden Uzun Sürebilir"
Türkiye'nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar.